Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15388 Svar

  Torbjörn Sjögren

  Hej! Vi bor på landet och har en vattenbrunn som är grävd på 60-talet. Kvaliteten på vattnet har under alla år varit mkt bra. För c:a sex månader sedan började vi få problem med svarta partiklar i vattnet. Vi satte då in filter men detta har bara delvis hjälpt oss. Vad vi har gjort är att tömt brunnen för att kontrollera den och det enda vi kunde ana var att det ev.fanns dagvattenläckage mellan någon av ringarna. Detta problem kan ha uppstått p.g.a. rötter som tränger in. Vad som är tufft med gamla brunnar att det är extremt svårt att finna någon som kan hjälpa en med problemlösning. Gräva nya brunnar finns hur många bolag som helst men renovera gamla finner vi inte. Idag hämtar vi vatten hos grannen och det känns inte så praktiskt i längden. Finns det någon som har tips på vad vi kan göra för att dels finna svaret på varför det läcker in samt tips på bolag som kan hjälpa oss? Vi har hört att man kan gjuta mellan ringarna men inte något tips om vem som kan göra det. Periodvis har vin inte kunnat tvätta kläderna i vattnet för att det varit så smutsigt. mvh Torbjörn

  #15390 Svar

  Anders Nelson

  Kontakta en entreprenör med grävmaskin och be honom att gräva runt brunnen så att skarvarna friläggs.
  Sedan kan han lyfta av ringarna och täta dem med gummiringar eller cement.
  Be honom samtidigt att gräva bort alla rötter som finns i det uppgrävda hålet.
  Kör bort de uppgrävda massorna och återfyll med ett rent stenmjöl i fraktionen 0-2 mm

  #15575 Svar

  Olof Johansson

  Hej, är stenmjöl det optimala att lägga runt brunnen? Tänker på att stenmjöl väl har tämligen dränerande egenskaper jämfört med exempelvis lerjord?

  Finns det andra alternativ vad gäller fyllnad runt brunnen?

  #15576 Svar

  Anders Nelson

  Lägger du stenmjöl i fraktionen 0-2mm är detta i stort sätt ett tätande material. Det är inte helt tätt men fungerar bra i dessa sammanhang.
  Lera är i sig inte helt tätt utan detta material drar till sig fuktighet.
  Du kan naturligtvis lägga bentonit, detta är en lera som sväller och tätar när det blir fuktigt.
  Bentonit kan du köpa i säck om 20 kg.

  #23481 Svar

  ulrika egertsdotter

  Hej,
  i vårt sommarhus finns en borrad brunn från 50 talet med jet pump. På senare år har vattentillgången varit dålig på sensommaren, i år tog det helt slut under några veckor. Vid närmare undersökning visade det sig att brunnen inte har något sedvanligt foder rör, utan det är helt enkelt en slang nedstoppad till 6 m djup (hålet är 14 m). Eftesrom vi vanligen har tilräckligt vatten av god kvalite från brunnen så tycker vi att det borde gå att fortsätta atta använda denna brunn med viss uppgradering med foder rör och tryck pump till en djupare nivå. Vår lokala rörmokare menar dock att det inte finns någon bra lösning för att fortsätta använda hålet. Det går tydligen inte att stoppa ned ett bra foder rör och plaströr är mer en temporär lösning, och därmed förespråkar han borrning av ny brunn. Är det verkligen så illa, vi fördstår inte varför det inte skulle kunna fungeraatt stoppa ned ett fungerande foder rör för en tryck pump?!

  Tacksam för tips och råd om det går att ‘renovera’ existerande brunn eller om det verkligen är nödvändigt att borra ny brunn!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
Svar till: Renovering brunn?
Din information: