Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22109 Svar

  Birgitta Sundin

  Vi har 2 brunnar. En grävd och en borrad. I den grävda, som är ca 3m djup, står ca 10cm vatten, så vi gissar att grundvattennivån är så låg nu. Den borrade, som är 129m, råkade tömmas av en vattenläcka nyligen. I detta läge tänker vi beställa ut en tankbil att fylla på med.
  Då kommer själva frågan; kommer vattnet stanna i brunnarna eller sjunka undan?

  #22110 Svar

  Johan Barth

  Hej Birgitta!
  När man gör ett grundvattenuttag från en brunn, eller fyller på vatten, kan man säga att det bildas en grundvattentratt runt brunnen. Den är ”rättvänd” när man gör ett uttag och ”felvänd” när man fyller på. Det medför att grundvattentrycket, dvs skillnaden i höjd mellan brunnens vattenyta och den opåverkade ytan, blir lägre (vid uttag) respektive högre (vid påfyllning) närmst brunnen.
  Naturen gillar inte skillnader och strävar efter att utjämna dessa. Det medför att omgivningen kommer att fylla på din borrade brunn tills nivån i brunnen är densamma som omgivningen. Hur lång tid det tar är beroende på hur bra din brunn står i kontakt med grundvattenmagasinet och hur stor tratten är. Det kan ta allt från timmar till dagar.
  Samma sak gäller för Din grävda brunn. Vattnet som Du fyller på kommer att försvinna ut till omgivningen och vattenytan återta sina 10 cm ovan botten. Även är handlar tiden det tar om hur pas bra din brunn står i kontakt med grundvattenmagasinet.
  Det kan vara värt att veta att det inte behöver finnas kontakt mellan brunnarna. Det är inte ovanligt att dessa två grundvattenmagasin är åtskilda från varandra med täta geologiska lager.
  I det perspektivet kan det vara bättre att fylla på en sluten tank och ta vattnet därifrån, tills brunnarna går att använda igen.
  Mvh
  Johan Barth
  VD Geotec

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Vattennivå efter påfyllning med tankbil.
Din information: