Arbetsplatsolycka Gällivare

Uppdatering 2019-02-04: Den 24-årige Borrteknikern som råkade ut för den tragiska olyckan under tisdagsmorgonen i förra veckan, avled dessvärre i helgen.

Vi vet inget mer om händelseförloppet än vad vi beskrev i förra veckan, och inväntar polisutredningen innan mer information publiceras.
Vi beklagar djupt och tänker på hans anhöriga och arbetskamrater.

 

Under tisdagens morgon inträffade en olycka på en borrplats i Gällivare. Det var när en av Geotecs medlemmar, GE Maskintjänst, vars anställda skulle göra en bergvärmebrunn.
Vad man vet är att kopplingen till tryckluftsslangen vid borriggen har separerat och lossnat, varvid någon del av slangen, träffat borraren, en 24-årig man, på överkroppen.
Kraften har varit så pass stor att mannen slagits medvetslös och i detta nu opereras han på Umeå sjukhus. Hans skador är allvarliga och utgången är oviss.

 

Vad som har hänt i detalj är spekulationer och vi får invänta Arbetsmiljöverkets utredning. Men två saker är säkert:
– Det fanns ingen slangbrottsventil på kompressorn
– Den nätstrumpa som fanns på slangen inte var fastsatt i borriggen.
Från Geotecs sida vill jag beklaga det inträffade och vi tänker på borraren, närstående och hans kollegor på GE Maskintjänst. Och så håller vi tummarna!

 

Tyvärr reser olyckan ett flertal frågor om borrarnas arbetsmiljö och vad Geotec, medlemmar, tillverkare och leverantörer kan göra. Vi kommer att lyfta ett antal relaterade frågor och kommer att fortsätta arbeta för en säkrare arbetsplats för våra borrtekniker.
Johan Barth
VD
Geotec
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 − 42 =