#9741
Lars Holm
Gäst

Återkommer igen. Tack för svar.
Javisst är solfångare bra och i många fall säkert det bästa. Problemet är bara att det inte alltid är så varmt man önskar sig. Sommaren som gick var det till att börja med inte tillräckligt med solfångare. Har en sådan till min pool men kommer nu att installera en luft/vatten. Redan inköpt.
Fastigheten och brunnen jag frågat om är för goda vänners räkning. Jag har åtagit mig att hjälpa dem och se till att de får en optimal och väl fungerande anläggning.
För att på bästa sätt kunna hjälpa till så vill jag själv vara så påläst möjligt, inte bara vara hänvisad till en säljare – entreprenör som lovar och sen inte alltid kanske lever upp till det han lovat. I detta fall har man redan tagit in två anbud. De skiljer sig på alla punkter sånär som på juste detta att det är en bergvärmeanläggning med värmepump. Därför inte möjligt att utvärdera och göra jämförelser. Så återigen, stort tack för att ni finns och hjälper alla oss villrådiga.
Sedan mina första frågor har jag fått ta del av förutsättningar som inte helt överensstämmer med vad jag uppgivit.
Angiven nuvarande årsförbrukning, ex. de två garagebyggnaderna om totalt 100m2, är 42.000 kwh.
Den ena entreprenören råder till – offererar en pump om 9 kw och 169 m aktivt borrhål.
Den andra 7 kw och 140 m borrdjup totalt.
Så troligen är det så att det inte krävs så stor pump som jag ursprungligen beräknade, 10 kw.
De båda garagen klarar sig med vardera ett 1 kw elradiator även när det är som kallast. Tanken är att gräva en kulvert och förse även dessa med ”bergvärme”

Tacksam för ytterligare kommentarer med anledning av de nya uppgifterna som framkommit.

Med bästa hälsningar

Lars