Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10431 Svar

  Peter

  Hej

  Vi har egen borrad brunn och har nu fått problem med alger i vattnet. En trådig grågrön ansamling rensades ur hydrofortanken för ett tag sedan men problemen kommer tillbaka. Har nu fått rådet att dra upp punpen ur borrhålet och renspola systemet. Frågan är då hur omfattande denna renspolning måste göras? Räcker det att renspola slang och pump eller måste brunnshålet rensas också? Problemen har kommit efter att vår nya granne högtryckt sin brunn (25 meter från vår) för andra gången på kort tid. Kan det ha en direkt samband eller kan man misstänka tillrinning från annat håll och bör man då installera en manschett? Vår brunn har borrades okt -04 och vattnet var perfekt innan ovan nämnda problem.

  Mvh
  Peter

  #10432 Svar

  Anders Nelson

  Det skall inte finnas några alger i grundvattnet. Tag prov på dessa och sänd dem till ett labb för analys. Det som jag kan misstänka är att det är järnbakterier i någon form, de brukar vara långa slemmiga och gulbruna.
  Hör av dig efter det du fått analyssvaret så kan vi diskutera hur du går vidare.

  #10433 Svar

  Peter

  Hej Anders
  Ditt antagande om järnbakterier stämmer. Dels har vi märkt av en förhöjd järnhalt, dels stämmer symtomen med järnbakterier (lukt, etc) efter att ha läst mer i ämnet. Är vattnet att betrakta som otjänligt så länge det finns järnbakterier? Hur gör vi för att få ordning på det hela?

  Mvh
  Peter

  #10434 Svar

  Anders Nelson

  Järnbakterien är inte farlig men otrevlig, den lever på järnet i ditt vatten. Slemmet som blir när den dör är otrevlig och sätter igen pumpar, filter, silar och sprickor i berggrunden.
  Det kan vara svårt att bli av med den helt men normalt krävs det att antal chockkloreringar med höga klorhalter som får verka i min 10 tim per gång. Prova med att köra en sådan varje vecka i tre veckors tid och använd brunnen normalt mellan kloreringarna så att du får omsättning på vattnet.
  Använd min 1 lit klorin till 300 liter vatten.

  #32026 Svar

  Teresa

  Hej. Vi har en brunn i vår stuga. Vattnet har varit helt fantastiskt. Men så skulle vi rensa den och pumpade ur en massa vatten och sand från botten. Nu är det igenslammat med gröna alger. Vi har haft en liten dränkpump för att få upp vatten tidigare.
  Hur ska vi få till brunnen?

  #32489 Svar

  Joakim Hjulström

  Hej Teresa,

  Det här låter som någon sorts biologisk förorening.
  Se föregående svar från Anders Nelson – kan detta stämma även hos er?
  Börja med att ta prov på vattnet för att avgöra vad det rör sig om. Är det verkligen alger eller kommer slammet från bakteriell aktivitet?

  Hur gick ni till väga när ni rensade brunnen?
  Är det möjligt att ni fått in främmande organismer den vägen?

  Alger behöver ofta både näringsrikt vatten, så var också uppmärksam på om vattenprovet visar på läckage av vatten med onormalt innehåll av näringsämnen.
  De flesta alger behöver också ljus för att trivas. Är brunnen ordentligt försluten?

  Klora och eventuellt pumpa ur brunnen, ibland behöver man klora flera gånger för att bli av med problemen.

  Mvh
  Joakim

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
Svar till: Alger i vattnet
Din information:
− 7 = 1