Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #10431 Svara
    Peter
    Keymaster

    Hej

    Vi har egen borrad brunn och har nu fått problem med alger i vattnet. En trådig grågrön ansamling rensades ur hydrofortanken för ett tag sedan men problemen kommer tillbaka. Har nu fått rådet att dra upp punpen ur borrhålet och renspola systemet. Frågan är då hur omfattande denna renspolning måste göras? Räcker det att renspola slang och pump eller måste brunnshålet rensas också? Problemen har kommit efter att vår nya granne högtryckt sin brunn (25 meter från vår) för andra gången på kort tid. Kan det ha en direkt samband eller kan man misstänka tillrinning från annat håll och bör man då installera en manschett? Vår brunn har borrades okt -04 och vattnet var perfekt innan ovan nämnda problem.

    Mvh
    Peter

    #10432 Svara
    Anders Nelson
    Gäst

    Det skall inte finnas några alger i grundvattnet. Tag prov på dessa och sänd dem till ett labb för analys. Det som jag kan misstänka är att det är järnbakterier i någon form, de brukar vara långa slemmiga och gulbruna.
    Hör av dig efter det du fått analyssvaret så kan vi diskutera hur du går vidare.

    #10433 Svara
    Peter
    Gäst

    Hej Anders
    Ditt antagande om järnbakterier stämmer. Dels har vi märkt av en förhöjd järnhalt, dels stämmer symtomen med järnbakterier (lukt, etc) efter att ha läst mer i ämnet. Är vattnet att betrakta som otjänligt så länge det finns järnbakterier? Hur gör vi för att få ordning på det hela?

    Mvh
    Peter

    #10434 Svara
    Anders Nelson
    Gäst

    Järnbakterien är inte farlig men otrevlig, den lever på järnet i ditt vatten. Slemmet som blir när den dör är otrevlig och sätter igen pumpar, filter, silar och sprickor i berggrunden.
    Det kan vara svårt att bli av med den helt men normalt krävs det att antal chockkloreringar med höga klorhalter som får verka i min 10 tim per gång. Prova med att köra en sådan varje vecka i tre veckors tid och använd brunnen normalt mellan kloreringarna så att du får omsättning på vattnet.
    Använd min 1 lit klorin till 300 liter vatten.

    #32026 Svara
    Teresa
    Gäst

    Hej. Vi har en brunn i vår stuga. Vattnet har varit helt fantastiskt. Men så skulle vi rensa den och pumpade ur en massa vatten och sand från botten. Nu är det igenslammat med gröna alger. Vi har haft en liten dränkpump för att få upp vatten tidigare.
    Hur ska vi få till brunnen?

    #32489 Svara
    Joakim Hjulström
    Gäst

    Hej Teresa,

    Det här låter som någon sorts biologisk förorening.
    Se föregående svar från Anders Nelson – kan detta stämma även hos er?
    Börja med att ta prov på vattnet för att avgöra vad det rör sig om. Är det verkligen alger eller kommer slammet från bakteriell aktivitet?

    Hur gick ni till väga när ni rensade brunnen?
    Är det möjligt att ni fått in främmande organismer den vägen?

    Alger behöver ofta både näringsrikt vatten, så var också uppmärksam på om vattenprovet visar på läckage av vatten med onormalt innehåll av näringsämnen.
    De flesta alger behöver också ljus för att trivas. Är brunnen ordentligt försluten?

    Klora och eventuellt pumpa ur brunnen, ibland behöver man klora flera gånger för att bli av med problemen.

    Mvh
    Joakim

    #33387 Svara
    Angelica
    Gäst

    hej
    ser dessa flera år gamla inlägg om alger i vattnet när jag googlade runt. Vi har egen djupborrad brunn. Vi har fått ett svar på vårt vatten att vi kanske har alger i vårt vatten. men det konstiga är att det stämmer inte alls överens med dessa beskrivningar av vattnet, vi har inga trådar och dyligt utan det blir ett vitt pulver i vattnet som man först inte kan se men det visar sig om man ex torrkokar en kastrull, och även på duschväggarna blir det som ett lager vitt mjöl, det lägger sig som saltvatten i håret och på huden. Vi har tagit prov och vi har inte mycket kalk i vattnet så då gissar man på alger och vi fick rådet att chockklorera vattnet vilket vi inte hunnit göra då vi fick detta svar häromdagen och då vi måste avsätta ett dygn för kloret att verka. Verkar det vara alger i vattnet eller ej? Med vänlig hälsning Angelica

    #33388 Svara

    Alger är inte det första man tänker på när du skriver vitt pulver som fälls ut när vattnet avdunstar vid kokning eller på duschväggar och dylikt. Snarare lösta salter/mineraler där kalk brukar finnas i störst mängd.
    Men du skriver att ni tagit ett vattenprov och analysen visat att det kanske finns alger. Då antar jag att man hittat organiskt material och letar efter en förklaring till det.

    De slemmiga trådarna som beskrivits tidigare i tråden rör järnbakterier.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
Svar till: Alger i vattnet
Information om dig:




56 + = 63