Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30269 Svar

  Karl-Johan Åström

  Hej,

  Vi skulle vilja byta ut vår dyra fjärrvärme mot VP och skulle behöva lite guidening för att bestämma rätt storlek på VP och djup på borrhål?
  Mur/tegelhus med 3m tak höjd fördelat på 2 lägenheter om 118+108 kvm och ett garage på 60 kvm och en liten lägenhet på 20 kvm samt övriga utrymmen på ca 40 kvm. Byggår 1915. Tilläggsisolerat mellan våningsplan 1 och 2 i lägenhet 118 kvm.

  Alltså totalt ca 346 kvm.
  Nuvarande års förbrukning ca 40 000 kW+ hushålls el.

  Huset är inte speciellt bra isolerat jämfört med dagens standard men verkar ändå inte ha så stora svängningar i årstemp trots sin ålder.
  Vattenburen värme med radiatorer vars antal vi tänker öka eftersom det inte finns i alla rum/utrymmen. Planen är även en aerotemper i garage och övriga lokaler för att tacka värmebehovet när dessa används.

  Jag kommer i mina beräkningar fram till ett värmebehov på 70 kW per kvm och en pump på minst 15 kW? Men kan det stämma? och i så fall hur djupt skall vi borra?

  Mkt tacksam för svar.

  mvh Karl-Johan

  #32482 Svar

  Joakim Hjulström

  Hej Karl-Johan,

  jag tycker det verkar som att din beräkning av byggnadernas energi- och effektbehov är något i underkant – men det bästa är om du kontaktar en vvs-installatör som får undersöka och göra en bedömning av fastigheten.

  Med en 15 kW värmepump skulle du behöva i storleksordningen 300-400 meter aktivt djup, beroende på den lokala geologin och vilken temperatur ni eftersträvar på inkommande till värmepumpen.

  Mvh
  Joakim

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Bergvärme till gammalt hus i Lidköping
Din information:
52 + = 53