Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6546 Svara
  Jonas
  Keymaster

  Hej,
  har analyserat vattnet i den djupborrade brunnen (65m) på min fastighet. Resultatet visade på höga halter av bly (ca 2 ggr gränsvärdet från livsmedelsverket). För övrigt helt ok vatten (lite höga halter av järn dock). Ingen granne som kontrollerat sitt vatten har problem med bly. Frågan är varifrån blyet i vattnet kan komma ifrån samt vad man kan göra åt det? Brunnen borrad slutet av 70 talet med pump och hydroforutrustning lika gamla. Tre prover har tagits i sekvens för att försöka utesluta ledningar i hus, hydrofor och ev. felkälla hos lab.
  Jonas

  #6547 Svara
  Anders Nelson
  Gäst

  Stillastående vatten i galvaniserade ledningar kan förosaka en något förhöjd halt av bly, men i ditt fall då du tagit flera prover och forhoppningsvis omsatt vattnet före provtagningen så kommer den förhöjda halten sannolikt från berget.
  Urberget kan i vissa områden innehålla förhöjda halter av olika metaller.
  Kontakta din brunnsborrare eller ett vattenreningsföretag för installation av ett filter, kol eller ett jonbytarfilter, du måste dock först ta bort din järnhalt mmed ett järnfilter först för att den andra filtreringen skall fungera.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Bly i brunnsvatten?
Information om dig:
+ 83 = 85