Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31816 Svara
  Björn Johansson
  Gäst

  Hej!
  Vem bär ansvaret när grannen får dåligt vatten p.g.a. nytt vattenhål, energibrunn och måste lägga ner mycket pengar för att rena sitt vatten?
  Grannen borrade efter vatten och ett energihål enligt konstens alla regler. Kommunen som anser att det är ett farligt område att borra i krävde fullt skydd för energi brunnen. Men det behövs inte för vattenbrunnen. Vi har sedan de borrat lagt ner nästan 90.000kr på att rena vårt vatten. Ett vatten som innan var rent, vi har flera vattenprover tagna, medans efter det att de borrade blivit dåligt. Vi har svår svavellukt, för mycket järn samt att vi har >10% koppar i vattnet. Förutom det sätts alla våra nu installerade filter igen av någon typ av slagg. Ingen verkar veta vad det är mer än att det innehåller mycket koppar. Vi har skickat in en massa olika prover för att få vattnet analyserat. Våra filter i anläggningen har ätits upp av vattnet och dess innehåll. Filter som normalt ska hålla tre år, äts upp på två veckor. De som borrat har vetat om vårt problem och önskningar om kompensation i över ett halvår. Vem bär ansvaret i ett sådant här fall? Tänker nu skicka räkning till borrfirman (som är krediterade enligt konstens alla regler)

  #32490 Svara
  Joakim Hjulström
  Gäst

  Hej Björn,

  juridiskt är det den som låter utföra ett arbete som bär ansvaret för skada på tredje man, se t ex Miljöbalk 32 kap 6 § vid förorening av grundvattnet. Den personen kan i sin tur dra ett eventuellt skadeståndskrav vidare mot entreprenören om denna varit försumlig.

  Att du har vattenprover före och efter borrningens utförande styrker att en förändring skett vid samma tid som borrningen utfördes. Borrningen skulle kunna orsaka en sådan här förändring och i det här fallet låter det troligt att det är så – även om det finns andra, tänkbara orsaker. Om grundvatten med en annan kvalitet sprids in i ett vattenmagasin, till exempel via ett borrhål eller sprickor som vidgats eller bildats i samband med borrningen kan sådana här problem uppstå.

  Hur långt ifrån varandra ligger energibrunnen och vattenbrunnen?
  Vilket skydd föreskrev kommunen att energibrunnen skulle förses med?
  Varför betraktas området som farligt?
  Vad är det för sorts filter ni installerat, och vad menar du med att filtren äts upp av vattnet?

  Mvh
  Joakim

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Dåligt vatten efter att grannen borrat efter vatten och energibrunn, vems ansvar
Information om dig:
44 + = 48