Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #11505 Svara
    Per Haraldsson
    Keymaster

    Hej
    Vi fick borrat en brunn på 84 meter 2007. Detta till vårt nybyggda hus. Efter två skilda vattenprov har visat höga flouridhalter på 7,6 mg/l och 9,1 mg/l. Eftersom vi inte vill investera i stora och dyra reningsverk så bestämde vi oss för att gräva brunn istället. Detta gjorde vi. Det visade sig att vattnet i denna var bra men den har för lite kapacitet. Den ger inte tillräckligt. Vi har lera och skifferberg på tomten. Det är svårt för grävmaskiner att gräva i skiffer. Svårt att komma ner på djupet med maskinerna. Vi har stor tomt på ca. 20000 m2 så det går att gräva och borra på fler ställen. Har du några tips? Kan en ny borra vara att föredra? Vi hade även högt ph värde.
    Tacksam för hjälp.

    #11506 Svara
    Anders Nelson
    Gäst

    Var i landet bor du?
    Är det mer än flouridhalten som är bekymmersamt?

    #11507 Svara
    Per Haraldsson
    Gäst

    Vi bor 6 km öster om Sjöbo i Skåne. I en by som heter Eggelstad. Vårt nya bekymmer är nu att den brunn vi grävt för att lösa problemet inte ger tillräckligt med vatten. Den ger dock bra vatten. Så just nu står vi med en borra på 83 meter som ger bra med vatten men dålig kvalité och en nygrävd brunn med bra vatten men dålig tillrinning. Brunnen är ca. 6 m djup. Vi har även försökt gräva ytterligare ett brunnshål för att se om vi kan sammanlänka två brunnar. Även där verkar vara dålig tillrinning.

    I analysrapporten för borrans vatten står följande:
    Otjänligt pga. Fluoridhalten 9,5. Tjänligt med anmärkning på kloridhalten 230 mg/l, natriumhalten 380 mg/l och ammoniumhalten 0,72 mg/l.

    #11508 Svara
    Per Haraldsson
    Gäst

    Glömde skriva att vattnet var mycket mjukt. pH 8,9

    #11509 Svara
    Anders Nelson
    Gäst

    Klorid-och flouridhalten kommer sannolikt från relikt saltvatten dvs gammalt havsvatten.
    Du kan prova med att blanda vattnen dvs pumpa över en del från borrhålet till den grävda brunnen så halverar du värdena på flourid och kloriden, detta kräver en del pumptekniska arrangemang men det går att göra.
    Ett annat tipps är att du kan prova med att gjuta igen borrhålet en 20-25 m och därefter trycka hålet för att få fram annat vatten, prata med din borrare om detta då han bäst bör känna till förhållandena på orten.

    #11510 Svara
    Per Haraldsson
    Gäst

    Tack för svaret. Jag har hört något om att gjuta tidigare. Detta diskuterade jag idag med min borrare. Det lutar åt att vi provar. Det som kan bli problem är att borran ger mindre om vi gjuter. Vi kan få problem att trycka borran pga. att det är skifferberg på orten. Borraren sade att man kan slamma igen skiffern och minska tillrinningen om man trycker i skifferberg. Men det är värt ett försök. En annan sak jag funderade över var att borraren idag sade att man kan använda stenmjöl istället för gjutning när man gör borrhålet grundare. Är detta något du har någon åsikt om? Om man gjuter, vilken sorts betong skall man använda?
    Tack!

    #11511 Svara
    Anders Nelson
    Gäst

    Ja det går bra att använda ett rent stenmjöl, detta är inte helt tätt men nästintill tätt.Man kan om man vill lägga en cementpropp på toppen för säkerhets skull men det är inte nödvändigt.
    Cementblandningen bör vara 1 del cement och 2 delar sand. Det är viktigt att cementblandningen förs ned i en plastsäck eller liknande. Du kan inte bara hälla ner cementen för då slammas den upp.
    Tryckningen brukar ge resultat även skifferberg.

    #11512 Svara
    Per Haraldsson
    Gäst

    Stort tack för hjälpen Anders. Det blir till att göra ett försök med stenmjöl. Vi har inget att förlora, måste ju ha vatten.

    #33354 Svara
    Snickarn
    Gäst

    Hej!
    Bör jag djupborra efter vatten på en fastighet med alunskiffer ?
    Eller gräva och försöka hamna ovanför lagret med detta?
    Vet att det är högt grundvatten på ett par ställen.
    Ligger i Kumla, Närke
    Vänligen
    Snickarn

    #33355 Svara

    Hej,

    som du säkert själv upptäckt är grundvattnet som finns i alunskiffern ofta inte lämpligt som dricksvatten. Undvik att borra en brunn i denna bergart. Beroende på hur geologin är under fastigheten kan det gå att fodra brunnen genom skiffern och hitta bättre vatten under. För att det ska vara ekonomiskt försvarbart får inte lagret av alunskiffer vara för tjockt eller ligga för djupt. Man kan också stanna precis innan man går ner i skiffern, om berget ovanför ger tillräckligt med vatten.
    Är det inte möjligt kan en grävd brunn vara ett alternativ.

    Jag tycker du ska ställa frågan till en lokal borrare. De har ofta god kännedom om förutsättningarna.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
Svar till: Hög flouridhalt
Information om dig:




55 − = 46