Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6540 Svara
  Magnus Winqvist
  Keymaster

  Hej. Vi har en borrad brunn på 70 meter från 1986. Vi har bott på fastigheten i 4 år det vattenprov vi gjorde visade på bra vatten om än med lite högt flouridhalt (och periodvis viss svavellukt). Vi har använt ett enkelt kolpatronfilter som vi bytt ungefär en gång i kvartalet när vattenflödet blivit för dåligt. De senaste månader har dock plötsligt filtret slammat igen på mkt kort tid och vi tycker oss också se viss grumlighet (toaletten blir t.ex fortare missfärgad). Jag misstänker att vi först bör göra en ny vattenanalys men vad är rimligen nästa åtgärd; köpa ett mer avancerat filter som går att rensa? I så fall vilka typer av filter är bäst? Eller bör vi spola ren brunnen eller kontakta en borrare för att laga/byta röret? Vem rekommenderar ni i så fall där vi bor, Kungälv/Lilla Edet?

  #6541 Svara
  Anders Nelson
  Gäst

  Tag en komplett fysikalisk/kemisk vattenanalys, där får man då reda på vad man har för ev fel på vattnet. Med ledning av analysresultatet kan man sedan välja det filter som krävs för att du skall erhålla ett godtagbart vatten.
  Är det tex järn och mangan du har i vattnet så går det inte att använda patronfilter, som man alltid får se som en ytterst tillfällig lösning som kan bli mycket dyrt i längden, utan då gäller det någon form av sandfilter som spolas automatiskt.
  Är slammet du får i ditt patronfilter sand eller lera så är det möjligt att du behöver spola brunnen, (kontakta då din brunnsborrare).
  Borraren kan då även se om fodderöret behöver åtgärdas.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Igenslammat filter
Information om dig:
1 + 6 =